Het Dominicanenklooster inspireert

We zijn geselecteerd om een toekomstvisie voor het Dominicanenklooster te Huissen te ontwikkelen.

Het monumentale klooster is een gebouw dat inspireert en waar inspiratie wordt opgedaan.  Om de huidige stichting te citeren: “een open huis voor mensen om zich te bezinnen, bezield te raken en in beweging te komen” En dat doen jaarlijks vele bezoekers.

De afgelopen twee eeuwen is het oorspronkelijke landhuis (uit 1816) via vele uitbreidingen en verbouwing getransformeerd naar het huidige open klooster. Het gebouw volgde deze transformatie maar de logische directe relatie tussen gebouw en de functie is vertroebeld en niet alle aanpassingen respecteerden de ruimtelijke en esthetische kwaliteiten. Kortom: tijd voor een upgrading van het gebouw om in de toekomst inspiratie te kunnen blijven bieden.

Het klooster is een neogotische ontwerp van Pierre Cuypers.  Na het ontwerp en de bouw van het klooster (1858) trok Pierre Cuypers zich hier ook meerder malen terug om zich op te laden en weer inspiratie op te doen.  

In de voetsporen van Cuypers hebben we bij de start van onze studie ons ook een weekend terug getrokken. Eind januari voegde Johan zich naar het kloosterritme en raakte geïnspireerd om in beweging te komen voor dit unieke gebouw en programma.

Column: Johan Blokland

Deze column was onderdeel van onze kwartaal nieuwsbrief. Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je in via deze link.