Helend Heilaarstaete, Princenhage Breda

Hoe werkt dat eigenlijk, ontwerpen? Ruim 11.000m2 zorggebouw. Met zoveel wensen, eisen, randvoorwaarden, uitgangspunten. Zoveel verschillende belangen. Waar begin je?

Tja, ik heerlijk toch nog steeds gewoon met een schetsrol! Een leeg stuk papier en een lekkere dikke stift. Schetsend op zoek naar de essentie van de gestelde vraag. En op zoek naar het principe…. Van 1+1=3. Van twee verschillende zorgpartijen, één uit de geriatrie en één uit de ggz, die samen méér willen betekenen voor kwetsbare ouderen. Van living apart maar vooral ook together. Elk je eigen vleugel, maar dan het observatiecentrum juist weer samen. Van reuring naar rust. Van de plekken van ontmoeting en activiteit geleidelijk naar de stilte en privacy van je eigen appartement of studio. Van heel veel volume. Zo mooi en ontspannen mogelijk ingepast op deze hoek in de stad.

Na 6 jaar duwen en kneden staat het gebouw nu als een huis. Is het ingericht en wordt de tuin aangelegd. Het complex is groots, warm en eigenzinnig. En het biedt, waar we met zoveel aandacht aan gewerkt hebben, een helende omgeving. Als we door de trotse eigenaren van Thebe en GGz Breburg worden rondgeleid, horen we dat bewoners al na één maand op hun nieuwe adres zoveel rustiger zijn en zich prettig voelen. Dat ze minder medicijnen nodig hebben. Uit hun studio komen om anderen te ontmoeten. We zien dat Heilaarstaete leeft, en een warm kloppend hart heeft.

Oh wow, als we al ergens om ontwerpen, dan doen we het toch wel hier voor!

Met plezier, Marie-Jeanne.

Deze column was onderdeel van onze kwartaal nieuwsbrief. Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je in via deze link.