CPO De Cultuurcompagnie Arnhem

Afgelopen periode hebben we mee mogen dromen met, en ontwerpen aan het woon- en werkgebouw van de CPO De Cultuurcompagnie.  Een troep kunstzinnige professionals die samen iets moois gaan ondernemen in het centrum van Arnhem. Centraal staat het wonen en cultureel ondernemen van deze jong-professionals aan het Coehoornpark.

De CPO De Cultuurcompagnie ís het DNA van Coehoorn. Of zoals ze zelf zeggen:
Onze CPO past naadloos bij de kernwaarden van het Coehoornkwartier.

In onze levendige plint komt Het Podium waar we zelf kunnen werken en activiteiten organiseren — exposities, happenings, literaire bijeenkomsten, workshops. Wij kiezen voor een zo doorzichtig mogelijke begane grond waardoor we zichtbaar zijn voor passanten en ook het groen van het park op de achtergrond schemert.

Naast de stijgpunten voor wonen en de terrasruimte aan het park is er nog circa 700 m2 beschikbaar. We gaan nu uit van zo’n 110 m2 aan atelier- en werkruimte voor de CPO-bewoners. Daarnaast denken we aan pakweg 90 m2 voor ons koffiehuisje waar we ook kunnen lunchen, werken en vergaderen. Het koffiehuisje zal publiekelijk toegankelijk zijn. De resterende 500 m2 gaan we programmeren voor exposities, bijeenkomsten, lezingen, workshops. Ook anderen kunnen hier terecht. Een culturele meerwaarde voor de plek en ook de stad.

De relatie met het Coehoorn Park krijgt zowel in wonen als werken vorm. Aan de parkzijde is de avondzon, de rust en het groen. Daarop richten we onze appartementen.  Het flexibel casco geeft ruimte aan vier woonlagen. Deze structuur creëert de juiste randvoorwaarden voor een mix van lofts van 45, 70, 90 en 140 m2. De wensen en mogelijkheden van de CPO-leden bepalen de grootte en geven maximale vrijheid voor het vormgeven van deze woonruimte.

Het casco van het gebouw is ontworpen met een verdiepingshoogte van 4,50 meter. Deze overmaat in hoogte geeft de nieuwe bewoners een uitgelezen kans om er een eigen loft/studio van te maken. Met de zelf ontworpen interieurmeubels, insteekverdiepingen, trappen en podia creëert de bewoner zijn ideale en eigenzinnige woning.

We hebben de mogelijkheid om grote groene balkons te bouwen. Vanuit Het Podium ontstaat een wisselwerking met het park omdat activiteiten soms zullen overlopen.

De overgangszone van gebouw naar park werken we verder uit met tuinen en veranda’s. Wellicht kunnen we overlegplekken in het park creëren en vitrines. Ateliers in Het Podium zijn toegankelijk vanuit het park.

Daardoor ontstaan Berlijnse sferen. Formele en informele verblijfs- en werkmilieus gaan in elkaar over. Met een espresso of biertje in de hand naar buiten en vergaderen of nieuwe plannen verzinnen. Gezeten te midden van een spontane buitenexpo. Het groene binnengebied is luw en op zijn tijd levendig.

opdrachtgever
CPO De Cultuurcompagnie

ontwerpteam
Johan Blokland, Ronnie van den Wildenberg
En in samenwerking met Wijkontwikkelaar Berry Kessels,  aannemer Rots Bouw, Stukk Design en natuurlijk de rest van de CPO

project
ontwerp cultureel woon- en werkgebouw met ca. 24 lofts,  een culturele plint van ca. 700 m2 en een stallingsgarage voor (deel)auto’s, fietsen, bergruimte,..

status
studie

Gerelateerde projecten

De Kijkers Arnhem

BIRDHOUSE Leiden

Park Brackenhof Nijmegen

SPOOR0318 Veenendaal