De Nieuwe Buut Nijmegen

Het aan de rand van de Indische buurt in Nijmegen gelegen naoorlogse schoolgebouw van architect F.M Oswald, heeft vanaf eind jaren 50 tot 1997 dienst gedaan als Nutsschool. Het schoolgebouw aan de Molukkenstraat is in opdracht van Woonwaarts getransformeerd naar een bijzonder woongebouw met doorzon-appartementen in combinatie met een nieuwe uitbreiding aan de Archipelstraat.

Ruimtelijke opzet Portiekschool
Na het goedkeuren van de derde schoolwet van Van den Ende van 1806 werd klassikaal onderwijs de norm en ontstonden er geleidelijk aan drie typen schoolgebouwen: de zaalschool (drie klassen in één ruimte), de gangschool (meerdere lokalen verbonden middels een gang) en de portiekschool. Bij dit laatste type school werd gebruik gemaakt van een portiek dat per laag steeds twee lokalen ontsloot. De ruimtelijke opzet van de voormalige Nutsschool volgt dit laatste type schoolgebouw. Eén portiek ontsluit vier lokalen waarvan twee op de begane grond en twee op de verdieping. Omdat doorgaande gangen ontbreken is er sprake van doorzon-lokalen met aan weerszijden grote vensters.

Transformatie van de school
Deze opzet en typologie van het schoolgebouw biedt bij uitstek kansen ruimtelijke en lichte appartementen te realiseren in de voormalige lokalen. Een deel van de portieken zijn bij de lokalen getrokken, hierin zijn het sanitair en de bergingen gerealiseerd. In de lokalen worden naast de woonkamer en keuken twee slaapkamers gerealiseerd.

Nieuwbouw in houtskelet
Naast het getransformeerde schoolgebouw is een tweelaagse uitbreiding in houtskeletbouw gerealiseerd met 8 extra appartementen. Het gevelontwerp voor deze nieuwbouw borduurt voort op de shake handsarchitectuur van het bestaande schoolgebouw en geeft hier een hedendaagse interpretatie aan. De gevels van de nieuwbouw zijn opgetrokken in een grijsgele metselwerk tint. Zichtwerk beton elementen hebben een frisse lichte tint gekregen in aansluiting op de daken en overstekken van het bestaande schoolgebouw. De bestaande ornamentiek in het metselwerk en betonnen dak overstekken zijn in het nieuwe gevelbeeld verkregen door de ritmiek van de gevelopeningen, de terugliggende vlakken in de gevel en de stripstalen balustrade.

opdrachtgever
Woonwaarts

ontwerpteam
Bastiaan Buurman mmv Alissa Los, Maikel Zanfrisco en Klaas Tuin

landschapsontwerp
Rob Aben Landschapsarchitectuur

project
24 appartementen, waarvan: 8 studio appartementen, 4 2-kamer-appartementen en 12 3-kamer-appartementen

status
opgeleverd zomer 2024

Gerelateerde projecten

Nieuwe Kerk Arnhem

Leven in Lankforst Nijmegen

Ingensch Erf Ingen

De Boulevard Arnhem