Sonnenbergkwartier IJsselmuiden

opZoom heeft voor de ontwikkellocatie het Sonnenbergkwartier in IJsselmuiden het ontwerp verzorgd voor twee appartementengebouwen. De Sonnenhoeve bevat 16 sociale huurappartementen en de Sonnenwijzer 27 koopappartementen waarvan twee penthouses.

Sonnenwijzer
De Sonnenwijzer wordt omzoomd door groen en water. Door de vrije ligging hebben we het gebouw een alzijdige uitstraling gegeven. De appartementen zijn aan de gevel ontworpen, met in het hart van het gebouw, het trappenhuis en de lift. De 27 appartementen zijn nagenoeg allemaal voorzien van twee slaapkamers, de twee grotere appartementen hebben er drie. Alle appartementen beschikken over een eigen inpandige berging, een balkon of (dak)terras en een privé parkeerplaats op eigen terrein.

Het gemêleerde wit-beige metselwerk is de basis voor het gevel ontwerp. De houten accentvlakken en speelse kozijnindelingen zorgen voor een gevarieerd gevelbeeld. De verdiepingshoge kozijnen laten veel daglicht binnen en geven een prachtig uitzicht op de omgeving. Er is veel aandacht uitgegaan naar de detaillering van het gebouw. Zo zijn de horizontale banden uitgevoerd in rechtopstaand metselwerk en lopen ze rondom door, zelfs bij de balkons. Door het afwisselend laten uitsteken van de balkons ontstaat er een expressief gevelbeeld. De balustrades zijn uitgevoerd in glas voor een luchtige uitstraling.

De bovenste laag van het gebouw is ontworpen in een volledig houten afwerking. Dit contrasteert met de metselwerk gevels en benadrukt de verticaliteit van het gebouw. Op de koppen ligt de gevel terug, waardoor daar de woningen een grotere buitenruimte hebben. Hier zijn dan ook de luxe appartementen gevestigd die een extra grote woonkamer met leefkeuken en 3 slaapkamers hebben.

De glazen balustrades worden hier afgewisseld door een geïntegreerde plantenbak, zodat de groene uitstraling van de omgeving ook terugkomt in het gebouw. In de dakrand zijn lamellen opgenomen voor beschutting tegen de zon.

Sonnenhoeve
De driekamerappartementen van de Sonnenhoeve kijken uit op een paardenweide en zijn ontsloten door een galerij. Het ontwerp sluit aan op de architectuur van de Sonnenwijzer maar heeft ook een eigen karakter. Ook hier passen we rechtopstaand metselwerk toe als horizontale band. Maar door de donkere voeg valt dit meer op. De balkon-balustrades zijn uitgevoerd als geperforeerde beplating in een kleur passend bij het metselwerk waardoor de belijning visueel doorloopt. De bovenste laag heeft een houten afwerking. Met het doortrekken van het metselwerk en uitvoeren van het balkon in een afwijkende kleur creëren we variatie in de gevel.

Flora en fauna krijgen in en rondom het gebouw een prominente plek. Op diverse plekken worden spankabels geplaatst voor het laten begroeien van de gevel, trappenhuis en de galerij. Ook zijn er in de gevel nestkasten opgenomen voor vleermuizen.

opdrachtgever
Loostad Vastgoedontwikkeling en woningbouwcorporatie Beter Wonen

ontwerpteam
Marcel Plomp en Johan Blokland mmv Klaas Tuin

impressies
The Virtual Dutch Men

project
27 koop- en 16 sociale huurappartementen

status
verkoop gestart, start bouw 2e helft 2024

Gerelateerde projecten

De Rederij Nijmegen

CPO De Cultuurcompagnie Arnhem

’T Peske Tegelen

De Reünie Veenendaal