Dudok Willemsplein Arnhem

 

Kick off van de verduurzaming van de enige Dudok in Arnhem, het kantoorpand ‘De Nederlanden van 1845’ uit 1939 en sinds enkele jaren de thuisbasis van opZoom. In opdracht van Triodos en Bouwfonds REIM.

 

 

 

 

In 2011 heeft Triodos het rijksmonument verworven vanwege haar strategische ligging pal naast Arnhem Centraal en de binnenstad, haar monumentale waarde en het feit dat het pand nog steeds uitstekend dienst doet als kantoorgebouw. Dudok wordt uiteindlijk verduurzaamd van G naar A++, waarbij de aanpak van de entreepartijen binnen en buiten de start zijn. De door Dudok ontworpen rijkdom wordt in ere hersteld!

De entreepartij is flink opgefrist, waarbij op de plek waar ooit ‘1845’ sierde nu de tekst ‘DUDOK’ de opgang naar de kantoren markeert. Het bellentableau is in stijl teruggebracht en een lichtbak ter plaatse van de oude portiersloge toont ‘DUDOK’ vlak na oplevering in 1939. Een gemarmerde gietvloer herstelt een oude marmeren vloer die al decennia is verdwenen en het lichtgrijsblauwe tegelwerk is door het hele trappenhuis aangeheeld en voorzien van verdiepingsaanduiding. De oorspronkelijke kleur geel is teruggebracht in het hekwerk. Passende Gispen(achtige) armaturen maken de chique industriële sfeer in het interieur weer af, en ‘DUDOK’ weer representatief.

Update, september 2014. Dudok is één van de 6 gebouwen van Triodos Vastgoed in Gelderland dat meedoet met de pilot om uiteindelijk de gehele vastgoedportefeuille van Triodos energieneutraal te maken. Het vastgoed zélf gaat de energie duurzaam opwekken en opslaan, en de 6 energiehuishoudens worden aan elkaar gekoppeld. Het project ‘De Nederlanden van 2020’ werd door Triodos gelanceerd tijdens de Dutch Green Building Week 2014, in samenwerking met de Energy Exchange Enablers

opdrachtgever Triodos Zeist ism Bouwfonds REIM Hoevelaken
ontwerp Marie-Jeanne Sas
project restauratie van een rijksmonument, oa alle representatieve entreegebieden
status opgeleverd zomer 2013

Comments are closed.