Vreedenhoff Arnhem

Een nieuw hart voor het woon-, zorg- en activiteitencentrum Vreedenhoff dat het complex een gezicht en uitstraling geeft aan de Velperweg in Arnhem.

Woonzorgcentrum Vreedenhoff ligt aan de oude uitvalsweg van Arnhem naar Velp, mooi in het geaccidenteerde groen en in directe omgeving van de andere zorgcomplexen aldaar, waarvan Bronbeek de meest bekende is. Er is de laatste 20-30 jaar weinig veranderd aan de wat gesloten en gedateerde uitstraling en de compositie van de verschillende woongebouwen die gezamenlijk Vreedenhoff vormen. Van binnen is ‘Het gezelligste huis van Arnhem’ echter vol in transitie: bewoners blijven langer zelfstandig, worden met hun kennis en kunde actief bij de activiteiten betrokken (‘Old School’), worden gastvrij benaderd en vraaggestuurd verzorgd, terwijl de zorgvraag door de steeds ouder wordende bewoners toeneemt. Dat vraagt om een nieuwe insteek van de huidige huisvesting. Het gezamenlijke programma van Vreedenhoff speelt zich nu verstopt en gefragmenteerd in verschillende ruimten aan één van de vele gangen af, terwijl het fysieke hart van het gebouw momenteel leegstaat en gebruikt wordt als parkeerterrein.

In open dialoog met Vreedenhoff ontwerpt opZoom aan het nieuwe hart van Vreedenhoff. Met dit nieuwe hart krijgt Vreedenhoff gezicht en uitstraling aan de Velperweg, wordt het gebouw integraal onderdeel van haar prachtige groene omgeving en ontstaat er meer ruimtelijkheid en een natuurlijke oriëntatie in het gebouw. Programmatisch worden de meer openbare en gemeenschappelijke functies aan de Velperweg gelegd. De hoofdentree komt dichter bij de Velperweg te liggen en komt uit op een ‘dorpsplein’. Een hart vol kansen en nieuwe ontmoetingen!

opdrachtgever
Vreedenhoff Arnhem

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas en Bastiaan Buurman mmv Christelle Oude Vrielink, Klaas Tuin, Mieke Bloem, Maikel Zanfrisco, Martijn Kempkens en Wouter Mosselman

project
1700 m2 nieuwbouw en 2700 m2 verbouw met onder andere grand café, restaurant, winkeltjes, activiteitenruimten, (para)medische diensten, vergader- en flexplekken en logeerunits

status
renovatie opgeleverd najaar 2020, nieuwbouw technisch ontwerp gereed

 

Gerelateerde projecten

Saronix en Lookwartier Doetinchem

ZZG Herstelcentrum Park Dekkerswald Groesbeek

Levendig Landgoed Huize Padua Boekel

Kerkwijk Didam