Catharinahof Nijmegen

Renovatie en verduurzaming van het woonzorgcomplex Catharinahof in Nijmegen. In opdracht van De Variabele voor Standvast Wonen.

Catharinahof is een leefgemeenschap van ouderen die samen maar wel zelfstandig wonen. In het gebouw zijn naast de 85 appartementen een aantal gemeenschappelijke ruimten waar dagelijks wordt gegeten, bewoners elkaar ontmoeten en ook verjaardagen en feestdagen gezamenlijk worden gevierd. De gemeenschappelijke factor die de bewoners bindt, is de interesse in het religieuze leven en in elkaar.

Het uit 1981 stammende gebouw was toe aan een renovatie en verduurzaming. opZoom heeft hier met de Variabele een winnende visie op ontwikkeld. Hierbij worden de afzonderlijke woningen verduurzaamd en voorzien van een nieuwe keuken en sanitair. En op gebouwniveau is naast de aanpassingen aan het terrein het duidelijk herkenbaar maken van de entree, een belangrijk element van het ontwerp. We kiezen ervoor om de smalle en ook donkere entree te verbreden en beter aan te lichten. Tevens laten we uitstraling van de interieurafwerking doorlopen naar buiten. Visueel wordt de entree zo nog breder en duidelijk herkenbaar. De nieuwe entree heeft de zelfde breedte als de loper en de nieuwe luifel. Zo versterken de ingrepen elkaar en zullen bezoekers niet meer gaan zwerven om het gebouw.

opdrachtgever
De Variabele Elst, voor Standvast Wonen Nijmegen

ontwerpteam
Johan Blokland met Ronnie van den Wildenberg

project
renovatie en verduurzaming van een woonzorgcomplex met 85 zelfstandige appartementen

status
opgeleverd najaar 2017

Gerelateerde projecten

Zorgappartementen De Oogst Wijchen

Kerkwijk Didam

De Smederij Kerkplein Beuningen

’T Peske Tegelen