Sense of Belonging op Biënnale Venetië

opZoom heeft zich in oktober 2015 enthousiast aangesloten bij de (BNA) architecten-taskforce Sense of Belonging: iedereen heeft recht op een (t)huis! We zetten onze kracht, creativiteit en ons regionale netwerk in om de huisvesting van statushouders vlot te trekken en de sociale woningmarkt met slimme nieuwe woonconcepten te vernieuwen en uit te breiden. Voor oude en nieuwe Nederlanders, iedereen.

Sense of Belonging maakt inmiddels haar eerste trip naar het buitenland en wel naar de architectuur Biënnale van Venetië, met de film ‘Sense of Belonging, Dutch architects on refugees’. Marie-Jeanne Sas van opZoom is één van de zes deelnemende architecten, met de transformatie van een voormalige school in Arnhem tot wonen voor statushouders, starters en ouderen als resultaat.

Persbericht BNA 30 mei 2016:

Architectenbranche zet in op vluchtelingenproblematiek bij Biënnale Venetië

Nederlandse architectenbureaus doen mee aan de film ‘Sense of Belonging, Dutch architects on refugees’ over huisvesting van vluchtelingen in Europa. Met deze film toont de BNA zijn bijdrage aan het thema van Venetië ‘Reporting from the Front’. Deze film is tot en met 27 november te zien op de Biënnale in Venetië in Palazzo Mora. ‘Migratie is onderdeel van de Europese geschiedenis, en wij denken dat de Biënnale met dit thema de plek is om architecten en andere doelgroepen te laten zien hoe wij kunnen bijdragen aan de urgentie om vluchtelingen een ‘sense of belonging’ en een ‘sense of place’ te bieden’, aldus BNA-directeur Fred Schoorl.

In het Pallazo Mora, het Europese Culturele Centrum wordt de film vertoond. Dit Palazzo is onderdeel van het officiële Biënnale programma en kent naast de inzending van de BNA het werk van uiteenlopende architecten en kunstenaars waaronder het werk van Min2 en Studio Frank Havermans. In totaal hebben zes architecten meegewerkt aan de film. Ook de COA is vertegenwoordigd met directeur huisvesting, Carolien Schippers. De film is afgelopen vrijdag voorvertoond aan een gezelschap van Nederlandse architecten en aan de Nederlandse delegatie.

De 20 minuten durende film vertelt hoe architecten denken bij te dragen aan de huisvesting van vluchtelingen in Europa. Elke architect vertelt een persoonlijk verhaal en heeft een eigen visie op hoe architecten bij kunnen dragen aan het oplossen van deze urgentie in Nederland.
Afgelopen zaterdag opende de Architectuur Biënnale Venetië 2016 met als thema Reporting from the Front. Deze vijftiende editie, onder leiding van de Chileense curator Alejandro Aravena, benadrukt de rol van de architect in het verbeteren van de algemene leefomstandigheden. Aan de expositie doen in totaal 88 deelnemers uit 37 verschillende landen mee.

Deelnemende architecten aan de film Sense of Belonging:
Reimar von Meding, KAW architecten
Maaike Westinga, TenBrasWestinga
Rik Bakker, Inbo
Marie-Jeanne Sas, opZoom architecten
Henk Stadens, de Zwarte Hond
Thomas van den Berg, KuiperCompagnons
Mahasti Tafahomi, sen researcher shelterexpert.org en eigenaar bureau Nilofar
Namens de BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus:
Fred Schoorl, BNA-directeur
Nathalie de Vries, BNA-voorzitter
Namens de COA: Carolien Schippers, directeur huisvesting COA