Soms is het slotakkoord van een ontwerpproces: de douche WTW of de radiatorbooster. Een laatste redmiddel dat wordt ingezet om de juiste energie-index te halen.
Een dergelijk technisch hoogstandje geeft de energiegetallen een oppepper maar zorgt aan de andere kant voor een lager energieniveau binnen het ontwerpteam. Tenminste zo voelen wij dat dan. Alsof we het als ontwerpteam met elkaar niet hebben gered om te komen tot een goed geïntegreerd en integraal ontwerp. Iets kost ons dan energie in plaats van dat we er energie van krijgen.
Graag werken we aan projecten waarvan we energie krijgen. Dat zijn de projecten waar we elkaar binnen het ontwerpteam weten te stimuleren in integrale oplossingen. Daar waar ontwerp, techniek, gebruik en omgeving elkaar versterken. Daar krijgen we als opZoom energie van!
Zo’n project is Remus en Romulus in Utrecht. Twee woongebouwen met in totaal 130 Nul Op de Meter appartementen. De vertrapte bouwmassa creëert ruimte voor de optimale zonne-energiewinning en zorgt ook voor de nodige schaalsprong richting het nabij gelegen historische lint. Vanaf de andere zijde begeleiden de hoge wanden de stadsas van Leidsche Rijn en vormen ze tegelijkertijd het geluidsscherm voor het wonen. Op het schaalniveau van de appartementen zijn we door de stadsverwarming en het laag temperatuur systeem in staat geweest om in de plattegronden een zeer compacte technische ruimte te ontwerpen. Mooi teamwork van de corporatie, aannemer, akoestisch adviseur, duurzaamheids adviseur, gemeente en architect.
Nog zo’n project is de nieuwe warme jas voor de jaren ’20 woningen in Ede. De woningen aan de Kolkakkerweg zijn losgekoppeld van het gas maar hebben het specifieke tuindorp karakter behouden. Een basiseis die we met zeer betrokken bewoners, corporatie en gemeente hebben vertaald in het ontwerp. De gevel is totaal ingepakt en voorzien van gezaagde baksteenstrips. Met de in verschillende dikten gezaagde renovatiesteen zijn we in staat geweest de rijk gedetailleerde gevels te behouden. De bewoners hebben actief geparticipeerd in het ontwerpproces. Tijdens de goed bezochte ontwerpavonden hebben we per woningtype kansen, zorgen en wensen in kaart gebracht. Deze input diende als uitgangspunt voor de ontwikkeling van de definitieve plattegrondindelingen waarbinnen de bewoners individuele keuzes konden maken. De betrokkenheid werd zichtbaar in de eigen woning en de straat. Zie de trotse bewoner Marinus Jacobs voor zijn gerenoveerde woning! Dat is een duurzaamheid die niet in getallen is uit te drukken. Maar o zo waardevol.
Dit soort ontwerpprocessen zoeken wij. Dat geeft energie en zorgt voor een duurzame woonomgeving.
Column: Johan Blokland
Foto 6: Marinus Jacobs voor zijn gerenoveerde woning.
© Mathilde van Ravensberg Bron: Ede Stad