130 NOM appartementen Leidsche Maan Utrecht

Nieuwbouw van 130 NOM sociale huurappartementen in twee woongebouwen (Romulus en Remus) aan de Vleutensebaan, Leidsche Maan, Utrecht. In opdracht van Veluwezoom Verkerk en Portaal.

Aan de Vleutensebaan, in het deelgebied Leidsche Maan in Leidsche Rijn heeft opZoom twee stedelijke bouwblokken ontworpen. De 130 appartementen zijn specifiek ontworpen als Nul Op de Meter (NOM) woningen. Het volume is zo opgebouwd dat het aftrapt aan de zuidzijde. Op deze wijze is het mogelijk om op een woongebouw van zes bouwlagen voldoende PV-panelen te plaatsen.
Naast de gemiddeld negen panelen per appartement wordt er via het stadsverwarmingsnet duurzaam opgewekte warmte geleverd. Samen met een optimaal geïsoleerde schil vormt dit het NOM energieconcept van de woningen.

De structuur van het gebouw is zo opgezet dat er binnen het ontwerp nog kon worden geschoven in de mix van kleine en middelgrote appartementen. Dit heeft ons in staat gesteld om de door Portaal gewenste mix gedurende het ontwerpproces te optimaliseren.

De noordelijk gevels krijgen een opbouw die door hun asymmetrie reageren op de naastgelegen blokken en de golvende lijnen van de stadsas. De verhoogde plint met de verdiepte entree van het westelijk blok en de grote opening in het oostelijk blok doen mee in het creëren van dit gewenste effect.

De metselwerk gevels zijn helder opgebouwd met een eenvoudig raster, maar kennen daarbinnen veel variatie op verschillende schaalniveaus. Een hoge opbouw van metselwerk vormt de beëindiging van beide gebouwen, waarachter de zonnepanelen zijn opgenomen. De benodigde ventilatieopeningen in deze bovenrand vormen een letterlijke verwijzing naar de architectuur van de Amsterdamse school die als referentiebeeld vanuit de architectonische randvoorwaarden is meegegeven. In de zijstraten wordt de overgang naar de achterliggende laagbouw gemaakt door een verlaging van het gebouwvolume. De detaillering van de gevels met afwisselend hekwerken en glazen schermen zorgt voor de gewenste horizontaliteit en variatie. Deze architectuur loopt deels door aan de binnenzijde waar groene hoven voorzien in een collectieve en beschutte buitenruimte.

opdrachtgever
Veluwezoom Verkerk / Portaal

ontwerp
Johan Blokland en Bastiaan Buurman mmv Klaas Tuin, Marcel Plomp, Martijn Kempkens en Hein de Werd

project
Nieuwbouw van twee stedelijke bouwblokken met 130 NOM sociale huurappartementen langs de Vleutensebaan, Leidsche Rijn, Utrecht

status
start bouw april 2019

 

Gerelateerde projecten

Lindehof Beek

Spreeuwenstraat Nijmegen

Bouw van Jou Deventer - Gulden Feniks 2016

Kleine Oord Arnhem