Kolkakkerweg Ede

Binnen de grootschalige herstructurering van de Kolkakkerbuurt is er besloten om de jaren ’20 woningen aan de Kolkakkerweg te revitaliseren. De ambitie van Woonstede om de woningen los te koppelen van het gas hebben we samen laten gaan met het behoud van het karakteristieke beeld. Dit was ook de uitkomst van de participatie met de bewoners en de gemeente. Een nieuwe warme jas voor de woningen bleek onvermijdelijk. Binnen het bouwteam zijn we uitgekomen op het toepassen van een harde modulaire isolatieplaat met gezaagde baksteenstrips. Dit had tevens het grote voordeel dat we konden kiezen voor een renovatie steen: de rood kolengestookte renovatie vormbaksteen.

Hiermee waren we in staat om het oude beeld met de bijbehorende metselwerkdetaillering weer tot leven te laten komen. Samen met de zandgele kozijnen, roomwitte ramen en de Veluws groene voordeur ontstaat er een warm en evenwichtig beeld dat recht doet aan het verleden en oog houdt op de toekomst. In het interactief traject met huidige en nieuwe huurders is het ontwerp van de nieuwe jas verder verfijnd en zijn de woningplattegronden geoptimaliseerd.

Door het ontwerp is het specifieke ‘dorpse’ tuindorp karakter behouden. Een divers maar eigentijds beeld met een variatie aan type woningen en verschillende schakelingen, voor een sterk betrokken groep bewoners.

Foto 1: Marinus Jacobs voor zijn gerenoveerde woning.
© Mathilde van Ravensberg    Bron: Ede Stad

opdrachtgever
Woningcorporatie Woonstede en Van de Klok

ontwerpteam
Johan Blokland, Maaike Wichern en Klaas Tuin

project
revitalisering 50 woningen aan de Kolkakkerweg in Ede

status
opgeleverd zomer 2019

Gerelateerde projecten

Hofstraat Doetinchem

Centrum West Driebergen

OKC Nij Smellinghe Drachten

Het Duifje Arnhem