Amaliahof Culemborg

Nieuwbouw van 34 sociale huurappartementen aan de groene rand van Culemborg.

Aan de van Pallandtdreef in Culemborg stond tot voor kort de Elisabethhof, een voormalig zorgcentrum, in 1955 door Stichting Elisabeth Weeshuis gebouwd. Dit gebouw is recent gesloopt en op deze locatie staat nu Amaliahof: een woongebouw met 34 sociale huurappartementen. Deze levensloop geschikte appartementen hebben twee slaapkamers, een ruim balkon, zijn rollatorgeschikt en indien nodig eenvoudig rolstoelgeschikt te maken.

Het woongebouw ligt op korte afstand van het oude centrum met aan de noordzijde uitzicht op de Volencampen, een open grasland tussen vier dreven met dubbele bomenrij. De Volencampen maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht. De westzijde van de locatie wordt begrensd door de Anthony van Lalainglaan met een ruime groenzone met singel en aan de oostzijde bevindt zich appartementengebouw de Fonteynhof.

Het beeldkwaliteitplan vroeg om een gebouw bestaande uit drie volumes. Aan de van Pallandtdreef is een gemetseld bouwdeel van vier bouwlagen verrezen, wat qua kleurstelling en massa verwijst naar het naastgelegen witte bouwdeel van de Fonteynhof. Aan de singel is een langer, donkerpaars metselwerk blok van drie bouwlagen dat aansluiting zoekt bij het overige deel van de Fonteynhof. Beide blokken zijn verbonden middels een iets terugliggend, glazen tussenlid waarin zich de hoofdentree, lift en trappenhuis bevinden.

De Fonteynhof en het nieuwe Amaliahof vormen zo één architectonische familie. Ze omarmen een groen hofje waar zich de hoofdentree van het gebouw bevindt en waar de parkeerplaatsen zijn gelegen. Vanuit de van Pallandtdreef is het gebouw voor voetgangers ook bereikbaar via het bestaande, gerestaureerde bruggetje.

opdrachtgever
Van Wijnen, Arnhem en Kleurrijk Wonen

ontwerpteam
Johan Blokland en Ronnie van den Wildenberg met Klaas Tuin en Maikel Zanfrisco

project
34 driekamerappartementen huurwoningen, ca. 70 m2

status
opgeleverd zomer 2022

Gerelateerde projecten

Park Brackenhof Nijmegen

Chopinstraat Groesbeek

Winkelcentrum Stadsdennen Harderwijk

Plantsoensingel 's-Heerenberg