Amaliahof Culemborg

Nieuwbouw van 34 sociale huurappartementen aan de groene rand van Culemborg.

Aan de van Pallandtdreef in Culemborg stond tot voor kort de Elisabethhof, een voormalig zorgcentrum, in 1955 door Stichting Elisabeth Weeshuis gebouwd. Inmiddels is het gebouw gesloopt en zullen op deze locatie 34 sociale huurappartementen worden gebouwd. Deze levensloop geschikte appartementen hebben twee slaapkamers, een ruim balkon, zijn rollatorgeschikt en indien nodig eenvoudig rolstoelgeschikt te maken.

Het woongebouw ligt op korte afstand van het oude centrum met aan de noordzijde uitzicht op de Volencampen, een open grasland tussen vier dreven met dubbele bomenrij. De Volencampen maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht. De westzijde van de locatie wordt begrensd door de Anthony van Lalainglaan met een ruime groenzone met singel en aan de oostzijde bevindt zich appartementengebouw de Fonteynhof.

Het beeldkwaliteitplan vroeg om een gebouw bestaande uit drie volumes. Aan de van Pallandtdreef zal een gemetseld bouwdeel van vier bouwlagen verrijzen, wat qua kleurstelling en massa verwijst naar het naastgelegen witte bouwdeel van de Fonteynhof. Aan de singel zal een langer, donkerpaars metselwerk blok van drie bouwlagen aansluiting zoeken bij het overige deel van de Fonteynhof. Beide blokken worden verbonden middels een iets terugliggend, glazen tussenlid waarin zich de hoofdentree, lift en trappenhuis bevinden.

De Fonteynhof en het nieuwe Amaliahof zullen zo één architectonische familie vormen. Ze omarmen een groen hofje waar zich de hoofdentree van het gebouw bevindt en waar de parkeerplaatsen zijn gelegen. Vanuit de van Pallandtdreef is het gebouw voor voetgangers ook bereikbaar via het bestaande bruggetje, welke zal worden gerestaureerd.

opdrachtgever
Van Wijnen, Arnhem en Kleurrijk Wonen

ontwerpteam
Johan Blokland en Ronnie van den Wildenberg met Klaas Tuin en Maikel Zanfrisco

project
34 driekamerappartementen huurwoningen, ca. 70 m2

status
oplevering zomer 2022

Gerelateerde projecten

De Reünie Veenendaal

Saronix en Lookwartier Doetinchem

Plantsoensingel 's-Heerenberg

Prinsengracht Amsterdam