Columbuspoort Almere

Nieuwbouw van 36 appartementen in twee alzijdig georiënteerde woongebouwen: Pinta en Niña, in het Cascadepark, Almere. Ze staan als zelfstandige, losse gebouwen in de groene openbare ruimte, maar hebben ook een duidelijke band met het naastgelegen water. Deze unieke ligging inspireerde ons tot het maritieme thema van twee schepen.

De verhoogde achterzijden van de schepen zijn naar elkaar toegekeerd en bouwen af in de richting van het park. De verhoogde en naar elkaar reikende luifels symboliseren de poortfunctie van beide gebouwen en markeren de entree naar de parkzone en de woonwijk. Aan de parkzijde domineren de horizontale ‘dekken’ van de gestileerde schepen. De royale terrassen versterken de woonkwaliteit en het weidse uitzicht. De opzet, ligging en uitstraling van de gebouwen leggen zo een link met een vervlogen verleden toen de Zuiderzee deze bijzondere plek nog domineerde. Bewoners zien een vergelijkbaar verre horizon en voelen de ruimte en vrijheid die zeelieden, vissers en kooplieden moeten hebben ervaren op deze plek.

Door de half verdiepte parkeergarage ligt de eerste woonlaag circa anderhalve meter boven het park. Dit zorgt voor een natuurlijke en heldere grens tussen privé en openbaar, waarbij de bewoners, zowel als de parkbezoeker zich vrij kunnen bewegen. We willen deze overgang tussen privé en openbaar extra aanzetten met een ecologische, groene kraag rondom het gebouw. Deze rijk bloeiende beplanting versterkt de biodiversiteit in het park, geeft het gebouw extra kleur en uitstraling. Het is de esthetische opstap van het park naar de groene plantvakken op de balkons en het groene dakterras. Hierdoor lijkt het gebouw als een schip te ‘zweven’ in een zee van groen.

opdrachtgever
In opdracht van Mateboer en Bemog voor gemeente Almere

ontwerpteam
Johan Blokland, Christelle Oude Vrielink, Ronnie van den Wildenberg en Alissa Los

project
2 woongebouwen met elk 18 appartementen, waarvan een tweekamerappartement en 17 driekamerappartementen, met half verdiepte parkeerkelder

status
oplevering medio 2025

Gerelateerde projecten

Molukkenstraat Nijmegen

De Reünie Veenendaal

Groenpoort Veenendaal

Plantsoensingel 's-Heerenberg