Princengaarde Breda

Een plek onder de zon: een nieuw thuis voor kwetsbare ouderen. Thebe en GGz Breburg zijn voornemend hun succesvolle samenwerking verder te bekrachtigen aan de Heilaarstraat, Breda. Op deze locatie wordt een gezamenlijk kennis- en expertisecentrum opgericht, een gemeenschappelijke observatieafdeling met 20 kamers en studio’s, plus in totaal 130 kamers en studio’s voor bewoners van beide zorgpartijen.

De locatie

Het oorspronkelijke gebouw van Thebe (Haga) is inmiddels gesloopt. Het driehoekig gevormde volume begeleidde de aangrenzende straten niet, deed weinig tot niets met de hoek aan een belangrijk kruispunt en gaf het omliggende terrein nauwelijks vorm. Met het nieuwe programma en het nieuwe gebouwvolume worden de Ettensebaan en Heilaarstraat voortaan mooi begeleid, ontstaat er een accent van hoogstedelijk niveau op de kruising en hoek en ontstaan er om het gebouw natuurlijke verblijfsplekken met verschillende functies. Het groene karakter van het naastgelegen park Princentuin wordt versterkt.  

Functioneel ontwerp en interieurontwerp: subtiel evenwicht tussen reuring en rust

Van reuring…

In het hart van Princengaarde ligt de hoofdentree en de sub-entrees naar de vleugels. Hier is  uitnodigend op de begane grond het grand café met lobby en ondersteunende ruimten gevestigd. Op de eerste verdieping zijn centraal het behandelcentrum en het expertisecentrum gepositioneerd, en op de tweede verdieping de kantoren. Op elke laag liggen vervolgens aangrenzend de verschillende multifunctionele ruimten voor dagbesteding en ontmoeting. In het hart bevinden zich dus de meer publieke, uitnodigende en gemeenschappelijke programmaonderdelen. Hier is men ‘Welkom!’, hier is actie en dynamiek, hier valt er altijd wel iets te zien en te beleven. De kleuren en  materialen lopen van buiten naar binnen en grote open puien leggen een directe link, fysiek en visueel, met de hoofdentree en de omringende tuinen en hoven.

… naar rust

Via de sub-entrees in het hart komt men in de drie verschillende vleugels, die elk een eigen naam en bijpassend kleuraccent hebben meegekregen. Zo vinden de bewoners snel hun eigen weg naar hun afdeling en studio of kamer. In contrast met het hart kenmerken de afdelingen zich door de rust en privacy die ze aan de bewoners bieden.

Een prettige helende omgeving

Daglicht en uitzicht is een terugkerend thema door het gehele complex van Princengaarde. Waar men zich ook bevindt, is er een visuele relatie met buiten gelegd, wat de oriëntatie en wayfinding voor bewoners, bezoekers en medewerkers enorm bevordert en eenvoudig maakt. Zowel het interieur als het exterieur is helder en eenduidig, natuurlijk en vriendelijk ingericht. Warme natuurlijke kleuren, met per vleugel een eigen accent, en het gebruik van natuurlijke materialen en afgeronde hoeken geven een prettige, helende en ontspannen sfeer.

Architectonisch ontwerp

De oude dorpskern Princenhage is onze inspiratiebron. Het klassieke karakter zorgt voor  kleinschaligheid en sfeer. Gevelopeningen van verschillende breedtes en verbijzonderingen zorgen voor een gevarieerd gevelbeeld. Het woongebouw heeft twee gezichten: stoer & robuust aan de stadskant en zacht & omarmend aan de hoven. Aan de Ettensebaan en Heilaarstraat staat het gebouw stevig op de grond door de donkere plint. De kroon licht het gebouw op. De bijzondere tweelaagse bloemkozijnen zijn genereuze gebaren richting het centrum van Breda. Ter plaatse van de hoven zijn de plinten juist licht. Deze plinten omarmen. Door de gestileerde interpretatie van de bomen van het wapen van Princenhage is het logo van Princengaarde ontstaan.

Weelderig groen, een plein en tuinen

Zowel omwille van de uitstraling als omwille van het beoogde gebruik wordt het terrein zo groen mogelijk ingericht. Groen wil hier zeggen: een stevig ‘tapijt’ van vaste planten met daarboven losjes verspreid de bestaande en nieuwe bomen. Dat is de basis die een landschappelijke sfeer neerzet. Centraal in het ensemble ligt een groot, sfeervol plein van gebakken klinkers dat van binnen naar buiten doorloopt. Het vormt de entreeruimte, het is een terras en het is de ontmoetingsruimte voor binnen en buiten.

Tussen de extensieve landschappelijke beplanting en op het plein komen allerlei bijzondere plekken: dit zijn ‘tuinen’: soms een comfortabele zitrand met daarbinnen bloemrijke beplanting. Soms een verblijfsplek waar je in kunt gaan, soms een geurtuin (herinneringen), een gebruiksruimte (jeu de boules), soms een volière met fraaie zitranden eromheen.

Natuurinclusiviteit en biodiversiteit

De biodiversiteit is gemaximaliseerd door het toepassen van gevarieerde beplanting zoals bomen, heesters en onderbegroeiing. De bestaande bomen worden zo veel mogelijk behouden en aangevuld met nieuwe bomen. Er wordt gezocht naar een subtiele balans tussen natuurlijke en cultuurrijke beplantingen. In het kader van het maximaliseren van groen wordt bestrating beperkt en halve verharding toegepast op de parkeerplaatsen en paden. Dit bevorderd de waterinfiltratie en maakt hittestress beheersbaar. Tuin- en gevellandschappen zijn met elkaar verweven en er worden groene gevels geïntroduceerd. Ook onze gevleugelde vrienden zijn niet vergeten: nestkasten voor broedvogels en vleermuizen zijn meegenomen.

opdrachtgever
In design en build met SMT, voor Thebe en GGz Breburg

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas en Christelle Oude Vrielink-Sanfilippo mmv Martijn Kempkens, Mieke Bloem, Klaas Tuin en Maikel Zanfrisco

landschapsontwerp
Rob Aben Landschapsarchitectuur

project
nieuwbouw woonzorgcomplex van circa 11 000 m2 met 150 kamers of studio’s, kennis- en expertisecentrum, grand café en lobby, ondersteunende ruimten inclusief terrein- en tuinontwerp en interieur

status
in uitvoering 2021

Gerelateerde projecten

Sint Agnetenweg Nijmegen

Kapel Park Dekkerswald Groesbeek

Saronix en Lookwartier Doetinchem

De Smederij Kerkplein Beuningen