De Smederij Kerkplein Beuningen

Begin 2019 wonnen we met veel enthousiasme en plezier de tender aan het Kerkplein, de sluitsteen van het centrumplan van Beuningen. Het gaat om de nieuwbouw van 30 superduurzame, superchique en superbetaalbare sociale huurappartementen op een halfverdiepte parkeergarage voor de huurders van Woonwaarts en Zorggroep Maas en Waal. In opdracht van Giesbers Ontwikkelen en Bouwen.

In een inspirerend en uitdagend tenderteam bestaande uit mensen van Giesbers, opZoom en BouwNext hebben we de originele en vrij traditionele verkaveling in standaard galerij-appartementen grondig aangepakt en getransformeerd tot appartementen die comfortabel en volledig inpandig ontsloten worden via een wintertuin. Zo ontstaat er aan het Kerkplein een compact en alzijdig gebouw dat veel extra kwaliteiten aan het gebouw en haar omgeving biedt. De wintertuin geeft de huurders niet alleen een beschutte thuiskomst, maar tevens ruimte om elkaar informeel te ontmoeten en veel ruimte aan een groene invulling.

In de appartementen wordt vervolgens gewoond over de breedte: alle verblijfsruimten, de woonkamers en slaapkamers, zijn naar het openbaar gebied gericht en zo optimaal mogelijk georiënteerd op het uitzicht en op de zon. Alle 30 appartementen zijn levensloopbestendig ontworpen en daardoor ook ideaal voor mensen met een zorgvraag die wel zelfstandig willen blijven wonen. De behoefte aan zelfstandig wonen met zorg in de buurt is groot en dit resulteerde in een mooie samenwerking. 10 van de appartementen zullen door Woonwaarts worden verhuurt aan Zorggroep Maas & Waal wiens locatie naast het appartementengebouw ligt. Zo kunnen de bewoners zelfstandig blijven wonen, met of zonder partner, en zorg aan huis ontvangen.

Het chique, robuuste gevelontwerp loopt rondom door en past zich naargelang het programma, uitzicht en de zon net weer even aan. De hoofdentree en hoek met het Kerkplein zijn daarbij uitgelicht en extra geaccentueerd. Deze compacte dorpsvilla geeft tevens licht en lucht naar haar directe buren en geeft ruimte voor een mini-parkachtige invulling, met bomen in de volle grond. En het gebouw is, niet te vergeten, in al haar compactheid  ook superduurzaam en -zuinig geworden, met een onderhoudsarm en gebruiksvriendelijk installatieconcept.

opdrachtgever
Giesbers Ontwikkelen en Bouwen, voor Woonwaarts en Zorggroep Maas&Waal

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas en Christelle Oude Vrielink mmv Marcel Plomp

project
nieuwbouw van 30 appartementen in de sociale huursector, waarvan 10 appartementen voor Zorggroep Maas en Waal, met half verdiepte parkeergarage

status
opgeleverd najaar 2021

Gerelateerde projecten

Heilaarstaete Breda

Kapel Park Dekkerswald Groesbeek

De Vlindertuin Nijmegen

’T Peske Tegelen