Sint Agnetenweg Nijmegen

Nieuwbouw van een kleinschalige woonvoorziening met ruimte voor 45 ouderen met dementie en somatische problematiek in Nijmegen, in opdracht van de Klokgroep, voor woningcorporatie Woonwaarts en zorgpartij De Waalboog.

Wonen en zorg

De gemeente Nijmegen wil graag in alle wijken goede zorgvoorzieningen, zodat mensen oud kunnen worden in hun eigen wijk met de zorg en faciliteiten die daarbij nodig zijn. De wijk Lindenholt veroudert de komende jaren en heeft nog geen voorziening voor beschermd wonen voor ouderen. In samenwerking met de KlokGroep, Woonwaarts en De Waalboog geven we met ons project aan de Sint Agnetenweg vorm aan deze wens.

Een prettige helende omgeving

De locatie is gelegen aan de Dorpsstraat in het toenmalig dorp Neerbosch. Na de aanleg van het Maas-Waalkanaal in de jaren 20 is de straat afgesneden en heeft het deel aan de westzijde de naam Sint Agnetenweg gekregen. Inmiddels is deze weg onderdeel geworden van de wijk Lindenholt. De projectlocatie bevindt zich in de ‘oksel’ van de Sint Agnetenweg en het Maas-Waalkanaal, in één grote binnentuin. Het gebouw ligt hier mooi ingebed midden in het groen en evenwijdig aan het kanaal. Vanaf de Agnetenweg leidt het entreehof naar de hoofdentree. Achter dit entreevolume ligt vervolgens een ruime beschutte en besloten binnentuin, waar bewoners zich vrij kunnen bewegen en een mooie rondwandeling kunnen maken. Het terrein en gebouw vormen samen één natuurinclusief geheel, en er is veel aandacht besteed aan het vergroten van de biodiversiteit en het beperken van hittestress.

Interieurontwerp

Het woonzorggebouw bestaat uit 45 tweekamerappartementen met elk een eigen woonkamer, slaapkamer en badkamer. De appartementen zijn verdeeld over drie woonlagen met op iedere woonlaag ruimte voor twee woongroepen. De woongroepen hebben hun eigen gezamenlijke keuken, huiskamer en buitenruimte aan het binnenhof of aan de kanaalzijde.

Voor het interieurontwerp hebben we inspiratie gehaald uit de omgeving. Het nieuwe gebouw is gelegen in het groen en aan het water, het Maas-Waalkanaal. We hebben daarom, naast houten kozijnen en natuurlijke behangdesigns, de kleuren grijsgroen, grijsblauw, en geel geselecteerd. Kleuren die subtiel in contrast met elkaar staan en die de bewoners een prettige en helende omgeving bieden.

Elke verdieping krijgt een eigen natuurlijke accentkleur ter herkenning van de afdeling. Deze brengen we terug met een lichte tint bij de entreedeur van de appartementen en een donkere tint bij de entreedeur zelf. In het hart van het gebouw, waar de gemeenschappelijke huiskamer en keuken zich bevinden, brengen we warme roodtint aan om de oriëntatie te bevorderen en mensen te prikkelen hier gebruik van te maken. Daarnaast brengen we hier de drie accentkleuren van de afdelingen ook terug, met aan de tuinzijde vooral de groene tint en aan de kanaalzijde de blauwe. De kleuren van het meubilair en de stoffering geven we straks een lichte contrastkleur mee.

Architectonisch ontwerp

In sfeer en architectuur bestaat het gebouw uit een ensemble van diverse volumes. Het gebouw wordt aan de kanaalzijde en tuinzijde verbijzonderd door het serrevolume, met entree en gemeenschappelijke ruimten, in licht metselwerk, met links en rechts daarvan de appartementen. Door een subtiel hoogteverschil, een nuanceverschil in het metselwerk en parcelering worden de verschillende volumes aangezet en verder verrijkt door metselwerkaccenten, nestkastdetails en begroeiing.

opdrachtgever
Klokgroep voor Woonwaarts en Stichting De Waalboog

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas en Martijn Kempkens mmw Bastiaan Buurman, Mieke Bloem en Maikel Zanfrisco

project
45 tweekamerappartementen voor mensen met dementie en somatische problematiek

status
start bouw zomer 2022

Gerelateerde projecten

Torckdael Wageningen

Spreeuwenstraat Nijmegen

Doorstroomvoorziening Arnhem

Saronix en Lookwartier Doetinchem