Een volgende stapsteen

‘Het leven aan de Rijn is fijn’ aldus Stichting Citymarketing Arnhem. Alleen dat komen bij de Rijn blijkt nog een hele opgave te zijn.

De stad heeft zich de afgelopen twee eeuwen parallel aan de Rijn ontwikkeld waarbij de lijnen van de stuwwal, het spoor, de industrie en de ontsluitingsstructuur barrières zijn geworden. En deze worden het laatste decennium stuk voor stuk geslecht. Met nieuwe routes en begeleidende bebouwing naar de Rijn. Om weer aan de Rijn te leven. Want daar is het immers fijn.

Eén van de nieuwe stapstenen naar de Rijn is het Gashouderskwartier. Deze nieuwe buurt verbindt Het Broek en het Spijkerkwartier met de Rijn. Dit is een opmaat voor de verdere ontwikkeling aan de Rijnkade en de toekomstige oversteek naar Malburgen.

Het ontwerp van opZoom voegt zich naar deze nieuwe lijnen. Maar toont anderzijds de historische industriële identiteit van dit gebied: de voormalige Gasfabriek. Zichtbaar in de details met blokverbanden, dikformaat stenen, stalen strips, bandrasters, schuifdeuren en de geperforeerde patronen. De barrière van de voormalige gasfabriek is geslecht maar zijn identiteit is nog afleesbaar aan de uitstraling van het wonen. Zo zijn heden en verleden verbonden.  

Een kleine steen naar de Rijn. En een grote stap voor Arnhem-Oost.

Column: Johan Blokland

Deze column was onderdeel van onze kwartaal nieuwsbrief. Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je in via deze link.