Gashouderskwartier Arnhem

Stads wonen met een industrieel karakter, tegen het historische centrum van Arnhem aan.

Tegen de oostzijde van het historische centrum van Arnhem, tussen de Westervoortsedijk en de van Oldenbarneveldtstraat ligt het Gashouderskwartier, wat deel uitmaakt van een grotere ontwikkeling: het Nieuwe Kadekwartier. Dit gebied wordt de komende jaren getransformeerd tot nieuwe hotspot van Arnhem, met ruim 900 woningen en ruimte voor werken, creativiteit en horeca.

In het Gashouderskwartier heeft opZoom in opdracht van BPD en Volkshuisvesting 56 eengezinswoningen en 6 beneden-bovenwoningen ontworpen. De vroegere gasfabriek met zijn gashouders en transformatorhuis die hier ooit stonden hebben ons geïnspireerd in het ontwerp. Stalen strips, houten roldeuren en de grijs gestucte bandrasters verwijzen naar het industriële verleden en leveren een gevarieerd beeld op. Dikformaat bakstenen in bruin en roodtinten, benadrukken het robuuste karakter.

Centraal in het nieuwe plan ligt een hof, het Gashouderplein. Rondom deze autovrije ruimte liggen woningen die met een eigen stoepje en mee ontworpen geperforeerde stalen bankjes een extra ‘kamer’ aan het plein krijgen.
Het transformatorhuis op het parkeerterrein achter de woningen is ontworpen in dezelfde industriële stijl als de woningen. Drie gietijzeren bliksemafleiders afkomstig van de originele gashouder worden momenteel gerestaureerd. Deze zullen binnenkort als verwijzing naar het verleden op het dak van dit transformatorhuis worden geplaatst.  

opdrachtgever
BPD ontwikkeling en Volkshuisvesting Arnhem

ontwerpteam
Johan Blokland met Ronnie van den Wildenberg en Marcel Plomp

project
56 eengezinswoningen en 6 beneden-bovenwoningen

status
opgeleverd zomer 2023

Gerelateerde projecten

Woonpark Veenderhorst Ede

Winkelcentrum Stadsdennen Harderwijk

In de Betouwstraat Nijmegen

De Vlindertuin Nijmegen