De Springplank

‘Is dat niet suf? Alleen maar ontwerpen met bestaande gebouwen. Verzin je dan nog wel iets nieuws?’ Je merkt dat dit vaak de eerste verbaasde reacties zijn als mensen horen dat je als architect graag werkt met bestaande gebouwen. Maar hoe anders zijn de reacties als we onze gerealiseerde transformatie projecten laten zien en hoe dat ontwerpen met het bestaande werkt. Vorige week kreeg ik na afloop van een lezing over de 10-transformatie lessen veel enthousiasme terug. ‘Wat een inspirerende ontwerpen, zo wil ik ook wel wonen’.

Als opZoom voelen we ons verbonden met het verleden. De plek en het gebouw vertellen al zo veel en daar werken we op door. Het is een klaarliggende springplank. Benut dit instrument en kom verder.  Plekken en woningen krijgen op een natuurlijke wijze karakter en eigenzinnige ruimten. Zo wonen de bewoners van de Nieuwe Buut in een portiekschool en hebben de bewoners van de Boulevard een loft in het voormalige teken- of metaallokaal van een Ambachtsschool.

Onze passie voor dit soort opgaven gaat hand in hand met de noodzaak om beter om te gaan met onze grondstoffen. De aanwezige grondstoffen in een gebouw worden bij een transformatie direct benut en daarmee hebben we substantieel minder nieuwe nodig.  Een springplank voor duurzaamheid. En ook in de participatie spring je bij een transformatie verder. Een plek heeft al vorm gekregen en het oude (school)gebouw met al die herinneringen wordt behouden: dat wordt door omwonenden erg gewaardeerd.

Afgelopen maand hebben we in opdracht van Gemeente Lingewaard en Steengoed Benutten (Provincie Gelderland) naar de mogelijkheden van leegstaande gebouwen gekeken. Dit onderzoek heeft als doel om deze gebouwen versneld te kunnen inzetten om woningen te realiseren. Ook hier komen met de transformatie nieuwe mogelijkheden in beeld voor onverwachte collectieve woon- en leefvormen. En dit sluit weer goed aan op de ambities van de gemeente. (Lees hier het artikel) 

Kortom: Het bestaande benut je beter. Of in tegeltjeswijsheid: “Je komt verder in het heden met de springplank van het verleden. “

Column: Johan Blokland

Deze column was onderdeel van onze kwartaal nieuwsbrief. Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je in via deze link.