Circulair metselwerk Nieuwmarkt Lichtenvoorde

Door het droog stapelen van handvormstenen hebben we een volledig circulaire gevel kunnen realiseren. Met de Clickbrick Pure van Wienerberger zijn we in staat geweest een handvorm baksteen toe te passen zonder specie en bijbehorend voegwerk. In de (hopelijk verre) toekomst is deze gevel steen voor steen weer af te breken en te hergebruiken. Dit het 1e project dat met dit innovatieve systeem is uitgevoerd.

Deze nieuwe steen is onderling ingenieus gekoppeld. In afstemming met Wienerberger is het product ook verder ontwikkeld zodat er ook verspringingen en andere verbanden mogelijk zijn. Zo hebben we overhoeks ribbelmetselwerk, terugliggende vlakken en tegelverband kunnen toepassen. Een zeer rijk ambachtelijk beeld met een vernieuwd product.

Wat tevens opvalt is de zeer intens gekleurde gevel.  Zonder de grijze voeg komen de kleuren van de bakstenen beter tot hun recht.

Het plastische metselwerk gebouw vormt in het zuidelijke centrum de koppeling tussen de historische Markt, het activiteiten plein en het winkel- en woongebied de Nieuwmarkt. Dit één van de laatste fasen is de transformatie van het centrum van Lichtenvoorde.

opdrachtgever
VOG Beheer en Wessels Bouwgroep

ontwerpteam
Johan Blokland, Christelle Oude Vrielink, Marcel Plomp mmv Klaas Tuin

project
11 stadsappartementen met in de plint commerciële ruimte. Bergingen en parkeren zijn geplaatst in de eerder gerealiseerde parkeerkelder.

status
opgeleverd voorjaar 2021

Gerelateerde projecten

Kleine Oord Arnhem

Dudok Willemsplein Arnhem

Leven in Lankforst Nijmegen

Witte woningen Arnhem