Verduurzaming portiekwoningen Huissen

Een nieuwe op maat gemaakte jas voor 90 portiekwoningen.

Om de energievraag terug te dringen is het inpakken van dak, gevel en vloer de eerste stap. Bij de 90 portiekwoningen van Waardwonen is deze eerste stap grondig uitgevoerd.

De gevels zijn voorzien van een dikisolatiepakket wat is afgewerkt met lichte minerale steenstrips. De door opZoom ontworpen kleur en structuur met patroonaccenten sluit aan bij de architectuurtaal uit de jaren ’50 en frist de gevel ook direct op. Op drie in het oog springende kopgevels staat een metselwerkaccent in de vorm van een Huissense zwaan. Als een schaduw die over de kopgevels strijkt.

Op het dak is een nieuwe isolatielaag geplaatst die tevens is voorzien van een dakbedekking met een witte toplaag. Hierdoor warmen de woningen in de zomer minder snel op en wordt het rendement van de geplaatste zonnepanelen verhoogd.  De ontworpen dakranden hebben we een kenmerkende vorm gegeven die recht doet aan de architectuur van het geheel.

De gesloten en drukkende entree hebben we geopend door een dubbel hoge opening te maken die wordt omkadert met een lijst. Het uitknikkende kader zorgt voor een uitnodigend gebaar waar je ook nog eens droog kan staan. Ook het portiek zelf is opgefrist. Samen met de bewoners zijn er verschillende kleur- en patroonpaletten ontwerpen die zorgen voor een eigen sfeer per portiek. De nieuwe entreedeuren met de galm beperkende akoestische panelen verbeteren het wooncomfort.

De toegankelijkheid van de berging is in het ontwerp sterk verbeterd. We hebben de kleine aanbouw gesloopt en hebben in plaats van een steile trap een goed toegankelijke hellingbaan toegepast.

Op het nieuwe balkon van minimaal 6m2 kan nu ook buiten worden gegeten. Een enorme meerwaarde voor het wooncomfort van deze ruime woningen.

opdrachtgever
Waardwonen en Van Wijnen Oost

ontwerpteam
Johan Blokland, Hui Jun Chang en Christelle Oude Vrielink

project
verduurzaming en upgrading van 90 portiekwoningen in 9 afzonderlijke gebouwen

status
opgeleverd winter 2021

Gerelateerde projecten

Nieuwe Kerk Arnhem

Witte woningen Arnhem

Hofstraat Doetinchem

Ridderstraat Culemborg