Keizershoeve Ewijk

Het appartementengebouw ‘Hofstede’ is onderdeel van het lint in de nieuwe woonwijk Keizershoeve II in Ewijk. Het lint refereert aan de bestaande linten in Ewijk en vormt een herkenbare hoofdstructuur waaraan de diverse buurtjes zijn gelegen.

De hoofdvorm van het appartementengebouw verwijst naar de schuren behorend bij de ensembles van boerderijen in de omgeving. De archetypische kapschuurvorm is leidend geweest voor het ontwerp. Aan de zijde met de middag- en avondzon hebben is een hogere goot toegepast. Hier hebben we de ruime en lichte woonkamers met hun terrassen, ontworpen. De meer gesloten gevel aan de zijde van het lint biedt ruimte voor de slaapkamers en de hoofdentree. De entree is vormgegeven als een uitsnede in de massa en geeft toegang tot de centrale ontsluiting van het gebouw. Deze centrale kern, waarbij het kleur en materiaalgebruik is afgestemd op het exterieur, ontsluit de acht appartementen. Naast de hoofdentree is er een accent toegevoegd in de vorm van een dakopbouwachtige onderbreking van het hoofdvolume welke daardoor een ietwat speelser karakter krijgt.

In lijn met de referentie naar de kapschuurvorm zijn materialen uitgezocht die aansluiten op dit beeld. De duurzame houten gevelbekleding in combinatie met de grijs gemêleerde keramische pannen geven het gebouw een natuurlijke en landelijke uitstraling. De royale balkons doen mee in dit beeld. Voor de kozijnen is gekozen voor warme grijstinten die zorgen voor een rustige karaktervolle sfeer.

Door zijn vorm, de materialen en positie aan het lint is de Hofstede een markant woongebouw dat goed aansluit bij het landelijke Ewijk.

opdrachtgever
Jan Oosterhout Ontwikkeling BV Wijchen

ontwerpteam
Johan Blokland en Martijn Kempkens mmw Klaas Tuin en Maikel Zanfrisco

project
nieuwbouw van 8 luxe appartementen

status
opgeleverd zomer 2021

Gerelateerde projecten

Soetegaerde Nijmegen

Kerkwijk Didam

Wonen op de Set Nijmegen

De Rederij Nijmegen