Van Waalbrug naar Oversteek

De trein waarmee ik van Nijmegen naar Arnhem forens, rijdt dwars door de Waalsprong. Ik tel de hijskranen, momenteel zijn het er 10. Er wordt nog steeds flink aan de weg getimmerd. Het aandeel van opZoom aan de Waalsprong bestaat tot dusverre uit het ontwerp van zo’n 500 woningen. Daar wonen circa 1.500 mensen, bijna net zo veel als alle inwoners van de gemeente Bergharen.

Denkend aan onze projecten herinner ik me een zomerdag dat ik door de Waalsprong fietste. Drie van onze projecten staan me nog helder voor de geest.

Vanuit hartje Nijmegen fiets ik over de ‘’oude’’ Waalbrug en sla daarna meteen rechtsaf. Ik kom aan bij ons project Bongerd & Dijcke in de wijk Stelt-Zuid. Los gesitueerde houten boomgaardewoningen omarmen de gemeenschappelijke boomgaard in aanleg. De woningen aan de Bemmelse dijk zijn verankerd in de verbrede dijk en kijken uit over de rivier en de uiterwaarden. Het nonchalante karakter van de dijkgevels doet denken aan dijkwoningen van weleer.

Ik trap door naar het noorden en kom bij het project Wonen op de set in de wijk Zuiderveld. Deze wijk is parkachtig opgezet, maar kenmerkt zich daarnaast door zijn industriële bouwsystematiek. Om een passend antwoord te vinden op het gebrek aan ‘handen op de bouw’ is gebruik gemaakt van prefab houten gevelelementen. Deze werden in razend tempo gemonteerd. Daarbij hebben we het ontwerp aangepast aan de bouwsystematiek.

Ik fiets terug naar het zuiden en arriveer bij het project Soetegaerde, gelegen in de wijk Woenderskamp vlakbij de Oversteek. Het bijzondere van het project is de variatie aan woningen terwijl het tegelijkertijd eenheid uitstraalt, onder andere door de toepassing van dezelfde materialen. Het hofje geeft de buurt een intiem karakter. Wat ik leuk vind om te zien, is dat veel bewoners een fraaie tuin hebben aangelegd die goed past bij de uitstraling van de gebouwen.

Column: Christelle Oude Vrielink