Marcel Plomp


architect en projectleider
[email protected]
06-32149629

Na zijn stage bij Dok Architecten wist Marcel Plomp MArch. (1991) het zeker: hij wilde architect worden! Na het behalen van zijn HBO Bouwkunde in 2012 vervolgde hij zijn studie aan de Academie van Bouwkunst. De deeltijd masteropleiding combineerde hij met praktijkervaring. Eerst bij GAJ-VBW Architecten en sinds 2014 bij opZoom. Begin 2019 rondde hij zijn masteropleiding af met de afstudeeropdracht ‘kamers met kansen’, een ontwerp voor een AZC die de veerkracht versterkt. Sindsdien mag hij de architectentitel dragen.

Als ontwerper omgaan met maatschappelijke uitdagingen ligt Marcel aan het hart. Zoals de grote verduurzamingsopgave van sociale woningbouw. Dit heeft een grote impact voor de bewoners, vandaar dat Marcel hen in het ontwerptraject een belangrijke rol geeft. Zij weten immers als geen ander welke gebreken en wensen er zijn. Door een open discussie, bijvoorbeeld tijdens meerdere denktank-sessies en bewonersavonden, kom je als ontwerper erachter wat er echt leeft. Deze wisselwerking is volgens hem dé aanpak om tot een maatschappelijk breed gedragen ontwerp te komen. Marcel is in participatie-vraagstukken, samen met Johan Blokland, de specialist.

Ook met het vernieuwen van stadscentra heeft Marcel veel ervaring opgedaan. Zowel met sloop-nieuwbouw alsook met het vervlechten van functies in de historische binnensteden, waarbij de winkelfunctie in de (vaak monumentale) panden wordt gecombineerd met wonen op de verdiepingen. De oude gebouwen worden opgeknapt en er komt meer leven terug in de binnenstad. Hoe je omgaat met routingsscheidingen, (fiets)parkeren en buitenruimte zijn belangrijke thema’s bij deze opgaven. Het ontwerpend puzzelen om tot een zo kwalitatief mogelijk ontwerp te komen is waar Marcel energie van krijgt!

Terug

Projecten

Bibliotheek Oost-Achterhoek Lichtenvoorde

Centrum West Driebergen

Diezerstraat Zwolle

De Smederij Kerkplein Beuningen