BIRDHOUSE Leiden

Stichting ArchiScienza en RAP Leiden lanceerde de ontwerp- en ideeënprijsvraag ‘071 Nieuwe Parels’ naar aanleiding van hun zoektocht naar plekken in Leiden waar een bijzondere architectuur interventie mogelijk is. Op zo’n plek zou een parel kunnen groeien: een hoogwaardig ontworpen woning op een unieke plek in Leiden.

opZoom ontwierp B I R D H O U S E. Een huis voor een gezin, als stapeling van volumen, doorboord door een spiltrap. De verschillende volumen, de vleugels van B I R D H O U S E, spreiden zich uit over de aangrenzende kavels en bieden uitzicht op de voor-, achter- en bovenkant van de stad

B I R D H O U S E nestelt zich op zijn locatie door een poot met een compact oppervlak van waaruit een spiltrap naar de eerste vleugel leidt. Deze vleugel maakt een brug tussen de belendende panden en overkluist hiermee de toegang naar de achtergelegen percelen. In dit eerste volume liggen de slaapvertrekken, een speel- hobbyruimte, toilet & badkamer en een wasruimte. Ook is hier voorzien in ruimte voor de nodige techniek om B I R D H O U S E tot een All Electric huis te maken. De spiltrap loopt verder naar de tweede vleugel welke balanceert op de eerste. Hier ligt het woonvertrek met keuken. Uiteindelijk biedt de spiltrap toegang tot het dak met terras.

Vrijdag 21 juni, vond tijdens een speciale bijeenkomst op het dak van PLNT: The Roof aan de Langegracht in Leiden de lancering plaats van nieuweparels.nl. Op deze website vindt je alle 71 locaties en voorbeeld-ontwerpen, waaronder ons B I R D H O U S E aan de Sint Aagtenstraat. Ook vind je alle informatie die je nodig hebt om… te beginnen!

opdrachtgever
Stichting ArchiScienza en RAP

ontwerpteam
Bastiaan Buurman en Wouter Mosselman

project
nieuwbouwwoning in het centrum van Leiden

status
prijsvraag

Gerelateerde projecten

Vrijplaats Arnhem, nieuwe entrees voor Eusebius

Buitengewoon(d)

CPO De Cultuurcompagnie Arnhem

De Volksdijk