Park Brackenhof Nijmegen

Ontwerp van 38 middeldure en dure huurappartementen aan de zuidelijke bosrand van Nijmegen, in opdracht van Brackenhof BV.

De stedenbouwkundige setting
De appartementen worden gesitueerd in twee losse gebouwen op een voormalige schoollocatie en twee voormalige tennisvelden in de wijk Brakkenstein. Deze wijk kenmerkt zich door een orthogonale structuur met voornamelijk naoorlogse woningbouw. Net als de gebouwen in de omgeving staat de nieuwbouw los in het groen, gestructureerd door lange lanen met volwassen bomen. De overgang tussen de stad en het bos is hier erg fraai te ervaren.

De laagbouw aan de Heemraadstraat huisvest in drie lagen 12 driekamerappartementen. Het volume volgt de rooilijn van de aanpalende bebouwing. De hoogbouw, verbonden met de laagbouw middels een transparant entreevolume, bevat 24 driekamerappartementen in zes lagen met twee ruime penthouses op de 7e verdieping. Dit hogere gebouwvolume maakt zich los van de orthogonale structuur en draait met een kleine hoekverdraaiing los en speels door de bestaande rooilijnen heen.

Natuurinclusiviteit
De groene setting van de omgeving is als uitgangspunt gekozen voor het ontwerp van het terrein. Zoals de andere gebouwen in de directe omgeving liggen de twee woongebouwen los en ontspannen in het groen. Alle bestaande bomen blijven behouden en krijgen het nodige onderhoud. Slechts één tweestammige haagbeuk bij de huidige schoolplein-entree komt te dicht bij de toren en wordt gerooid en gecompenseerd met circa drie volwassen bomen op het parkeerterrein.

Het terrein wordt, net als bijvoorbeeld bij het kloostercomplex verderop in de straat, met beukenhagen omzoomd en wordt zo ingericht dat men via een groene route een mooi ommetje via het Bosje van Vroom kan maken. De gerooide stammen van de haagbeuk komen terug als zit- en speelplek aan deze route. Snoeihout wordt verzameld in een takkenril. Hemelwater wordt opgevangen in een wadi, de parkeerplaatsen bestaan uit halfverharding. De gemeenschappelijke tuin krijgt een bonte berm (1 a 2 keer maaien per jaar), die zorgt voor voeding voor insecten het hele jaar rond, en daarmee ook voor vogels en vleermuizen. De woongebouwen worden vol in de heesters gezet, en gevelbegroeiing wordt op de gevels tot grote hoogte begeleid. Nestkasten voor vogels en vleermuizen worden in de gevels opgenomen. De appartementen op de begane grond krijgen een eigen beschutte plek in de tuin door het terras met ligusterhagen en heesters te omzomen.

De locatie wordt per auto en fiets ontsloten vanaf de Kannunik Mijlinckstraat, aan de noordzijde van de woongebouwen. Het (bezoekers) fiets-parkeren vindt plaats bij de hoofdentree of in de individuele bergingen in de kelder onder de toren. Het auto-parkeren, op grasbetontegels, vindt plaats op eigen terrein, dat vergroot is met twee voormalige tennisvelden. Voetgangers kunnen vanaf deze zijde of vanaf de zijde van de Heemraadstraat de hoofdentree in.

Opbouw van de woongebouwen
Zowel de hoog- als de laagbouw zijn alzijdig georiënteerd, met telkens vier ruim opgezette appartementen per laag. Het complex kent hierdoor een mooie mix aan woningen.

De balkons zijn op de hoeken geplaatst, waardoor de gebouwen op de hoeken worden opengewerkt, wat ze licht en luchtig maakt. De buitenruimten worden zo tevens een mooi verlengstuk van de woonkamers, en geven de bewoners naast schitterend overhoeks uitzicht ook voldoende beschutting en privacy. Alle balkons pakken zo ook de (avond- en ochtend) zon.

Het tussenlid van de hoofdentree is licht en luchtig. Deze is één laag hoog en een oversteek en een ranke brug maken de verbinding met laagbouw naar de lift en het glazen trappenhuis van de toren.

De zevende laag van de toren ligt nadrukkelijk terug en herbergt twee penthouses met terrassen rondom. Alle bergingen zijn in de kelder onder de hoogbouw gesitueerd.

Beeldkwaliteit
Geïnspireerd door het vernieuwde kloostercomplex aan het verlengde van de Heemraadstraat is er gekozen voor twee robuust gemetselde woongebouwen, in een gemêleerde terracottakleurige tint. De overgang van de hoogbouw naar de omliggende tuin  is verzacht met houten gevelelementen met begroeiing. Daar waar de hoogbouw door de rooilijnen draait zijn de hoeken verder opengewerkt en aangezet met horizontale betonbanden in het verlengde van de balkons. Gevelopeningen lopen van vloer tot vloer, en verspringen speels. Één warme grijze tint kleurt de kozijnen, deuren, ramen, balkonhekken, vullingen. Het metalen kunstwerk op de gevel van de voormalige school, Sint Michaël en de Draak, wordt opgeknapt en komt terug op de kopgevel van de laagbouw, naast de hoofdentree.

opdrachtgever
Brackenhof BV ism D&M Properties

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas en Martijn Kempkens mmv Marcel Plomp en Maikel Zanfrisco

project
nieuwbouw van 38 middeldure en dure huurappartementen inclusief 2 penthouses

status
in uitvoering 2021

Gerelateerde projecten

Romvlvs en Remvs Utrecht

ZZG Herstelcentrum Park Dekkerswald Groesbeek

TransZoom Arnhem

Pius Woerden