‘The Turner’. Een nieuw woongebouw op de plek van Arnhems meest bekende uitgaansgelegenheid ‘De Box’ (later The Opera, The <O> en The Level), dat bijdraagt aan de inclusieve en leefbare binnenstad van Arnhem.
Tina Turner
In het voormalig magazijngebouw van firma Van de Wall & Co. vestigde zich begin jaren tachtig discotheek De BOX. Deze werd in 1983 geopend met een optreden van wereldster Tina Turner.
Met het woongebouw ‘The Turner’ worden op deze binnenstedelijk locatie 47 sociale huurwoningen voor starters gerealiseerd. Deze 2 en 3 kamer appartementen vormen samen een zes laags gebouw. De twee bovenste lagen maken met een setback het verschil tussen de plint en onderbouw en de opbouw. Buitenruimtes voor de 3 kamer appartementen liggen aan de Varkensstraat, op het zuiden. Voor de 2 kamer appartementen ligt op de 5e verdieping een stadsbalkon voor gemeenschappelijk gebruik met uitzicht op het dakenlandschap van de binnenstad van Arnhem.
In het gevelontwerp is gekozen voor een rationeel ritme van gevelopeningen, verwijzend naar de oorspronkelijke gevel van het magazijngebouw uit 1939. De nog steeds aanwezige ronde gevelopeningen uit dezelfde gevel geven de aanleiding deze in het nieuwe gevelontwerp terug te laten komen. De benodigde naden tussen de prefab gevelelementen vormen een rationele structuur die samen met de ronde gevelopeningen bijdragen aan de ornamentiek van de gevel.
De Franse balkons aan de gevels langs de Munterstraat en Luthersestraat geven de gevel samen met de setback de benodigde plastiek. Aan de Varkensstraat liggen grote balkons die met hun overstek als vanzelf de nodige plastiek in de gevel brengen.
Klimaatadaptatie
De gevels worden opgebouwd in prefab gevelelementen. Deze prefab gevels hebben een opbouw van streenstrips, 250mm isolatiemateriaal en een binnen afwerking. Hierdoor neemt het geveloppervlak weinig tot geen zonnewarmte in zich op en draagt de gevel positief bij aan het terugdringen van het hitte eiland effect van de Arnhemse binnenstad.
De opwarming van de gevel wordt verder beperkt door de keuze van een relatief lichte tint als gevelafwerking. De albedo (lichtweerkaatsingseffect) van deze lichte gevel zorgt er voor dat zonnewarmte wordt weerkaatst en niet wordt opgeslagen in het gevelpakket.
Met balkons op de zuidzijde van het gebouw wordt er gelijktijdig een permanente bouwkundige zonwering gerealiseerd. Instraling van zonnewarmte bij een hoge zonnestand en opwarming van de woning wordt hiermee voorkomen.
Vergroening van de binnenstad
Er wordt aan de Varkensstraat volop ingezet de ambitie van de gemeente de binnenstad te vergroenen te verwezenlijken. Door te kiezen voor een mengsel in beplanting en te kiezen voor beplanting welke insecten aantrekt, kan tevens een bijdrage geleverd worden aan het vergroten van de biodiversiteit.
opdrachtgever
Kuiper bouw en Vivare
ontwerpteam
Bastiaan Buurman mmv Georgios Antonopoulos, Martijn Kempkens en Klaas Tuin
project
39 twee- en 8 driekamerappartementen
status
ontwerp