TransZoom Arnhem

Nieuwbouw van 9 stadsvilla’s aan de Trans en een commerciële ruimte met daarboven 6 luxe appartementen aan de Nieuwstraat in de zuidelijke binnenstad van Arnhem, langs de Sint Jansbeek, onder de Eusebius. In opdracht van Reinbouw.

Na de snelle wederopbouw van het zuidelijke deel van de Arnhemse binnenstad, welke grotendeels werd verwoest tijdens en direct na de slag om Arnhem, bestond er nauwelijks een relatie tussen dit deel van de stad, de Rijn, het stationsgebied en de historische binnenstad van Arnhem. In 2001 is daarom gestart met de integrale ontwikkeling, transformatie en revitalisatie van dit stadsdeel tot een aantrekkelijk deel van de Arnhemse binnenstad en wordt de verbinding hersteld tussen het historische centrum, het stationsgebied en de Rijn. Eén van de onderdelen van de transitie en ‘draaipunt’ voor wat betreft het realiseren van een aantal sleutelprojecten rondom het Kerkplein is de herontwikkeling van de Trans en het stedelijk bouwblok Trans-Broerenstraat-Rodenburgstraat-Nieuwstraat.

In de ontwikkelingsstrategie voor de zuidelijke binnenstad zijn corridors en luwtegebieden gedefinieerd welke met een diversiteit aan gebieden met stedelijke reuring naast gebieden met stedelijke rust de verbindingen tussen de middeleeuwse kern en de schil van de binnenstad versterken. Eén van deze corridors wordt gevormd door de Nieuwstraat waaraan het stedelijk bouwblok Trans-Broerenstraat-Rodenburgstraat-Nieuwstraat is gesitueerd, waarvan dit project een onderdeel uitmaakt.

In opdracht van Reinbouw BV heeft opZoom een ontwerp gemaakt voor het stedelijk ensemble van 9 stadswoningen aan de Trans en een commerciële ruimte met daarboven 6 appartementen aan de Nieuwstraat.

De volwassen stadswoningen met vijf slaapkamers en twee parkeerplaatsen geven ruimte aan gezinnen met kinderen die in de binnenstad willen wonen. De stadswoningen met een galerie op de begane grond zijn juist weer interessant voor bijvoorbeeld kunstenaars of ondernemers. Door de grote diversiteit en indelingsvrijheid van alle woningen, ontstaat er een leuke, gemêleerde groep bewoners. Samen met diverse andere nieuwbouwprojecten, komt het wonen weer terug in de binnenstad en zorgen we voor levendigheid na de sluitingstijden van de winkels.

De individuele stadswoningen zijn binnen het ensemble herkenbaar door een alternerend ritme aan gevelopeningen. Door een afwisselende invulling in de verhoogde plint met een woonkeuken, atelierruimten of een vide tussen de eerste en tweede woonlaag krijgen de stadswoningen ieder hun eigen karakter aan de straat en binnen het ensemble. Enkele stadswoningen hebben bovendien een dakterras op de derde verdieping aan de Trans. Geen stadswoning is hiermee gelijk.

De kleur van het gevelmetselwerk is gebaseerd op het rijke, vooral rode kleurenpalet van de historische binnenstad. Hiermee is het ensemble geen icoon of buitenbeentje, maar een echt onderdeel van het stedelijk weefsel. De diversiteit van de stadswoningen komt terug in lichte accenten in de gevel en afwisselende gevelopening in de plint.

Binnen het ensemble volgt het appartementsgebouw aan de Nieuwstraat de architectuur van de stadswoningen. Met een extra verhoogde plint krijgt de commerciële ruimte een prominente plek aan de Jansbeek. De appartementen zijn voorzien van royale, diepe balkons én een stadsbalkon aan de Nieuwstraat met zicht naar de Rijn en het groen van Meinerswijk. De appartementen op de bovenste verdieping zijn voorzien van een glazen dakopbouw en hebben een royaal dakterras met zicht op de stad en de Eusebius. Hier wordt bij de appartementen de stad écht naar binnen gehaald.

Aan de binnenzijde van het blok wordt op straatniveau geparkeerd. Hierboven is met een dek aansluitend op de eerste woonverdieping de buitenruimte voor de stadswoningen gerealiseerd. Via grote lichtgaten in dit dek, is er vanaf het terras contact met wat er beneden gebeurt én groeien er bomen naar de eerste verdieping. Het blad van de bomen, dat als een soort lichte voile voor het terras hangt, zorgt voor verkoeling en privacy. De bomen dragen ook bij aan het vergroten van de biodiversiteit van het binnengebied aan de Helstraat, aangevuld met een groene daktuin op het dek welke bijdraagt aan het reduceren van hittestress.

Zowel de woningen als ook de appartementen zijn aangesloten op stadsverwarming, zijn gasloos uitgevoerd en zijn voorzien van zonnepanelen op de groene daken.

opdrachtgever
Reinbouw BV

ontwerpteam
Marie-Jeanne Sas en Bastiaan Buurman mmv Corné van de Kraats, Klaas Tuin, Martijn Kempkens en Maikel Zanfrisco

project
nieuwbouw van 9 stadswoningen, 6 appartementen en een commerciële ruimte

status
opgeleverd zomer 2020

Gerelateerde projecten

Koepelgevangenis Arnhem

Centrum West Driebergen

Bouw van Jou Deventer - Gulden Feniks 2016

't Erf Druten