De Blauwe Deel Elden

Door de dijkdoorbraak in 1711 van de Rijndijk als ook de Griftdijk ontstond er aan de noordzijde van Elden een 8-vormige kolk: de Wiel bij ’t Zwaantje. Op de zuidelijk aangelegde nooddijk komt in de decennia daarna bebouwing. En dit resulteert eind 19e eeuw in een boerderij met voorhuis en deel onder één dak. Tussen de kolk en de achtergelegen boomgaard hebben hier meerdere generaties geboerd.

Voor de huidige eigenaar is de ruimte te groot en ze hebben besloten de boerderij te splitsen in twee woningen: het voorhuis en de deel. De transformatie van de deel naar woonhuis wordt als eerste opgepakt: De Blauwe Deel.

Het ontwerp gaat uit van de bestaande bebouwing. De contour als ook de hoofdstructuur zijn de basis en er wordt niet aan of uitgebouwd. De bestaande steens muren blijven van binnen in het zicht en krijgen met de houtvezelisolatie en kalkstuc gevelafwerking een biobased als ook dampopen gevelpakket. De nieuwe openingen zijn geheel opgebouwd uit constructieve houten kaders met pen-gat verbindingen en tonen zich als een vakwerk in de stucgevel. De grijsblauwe kleur van het stuc is afgestemd op de historische grijsblauwe plint van de boerderij. De bestaande houten balken, spanten en gordingen krijgen een populieren dakbeschot (peppelhout) met een houtwoldekenisolatie waarna de dakpannen weer terug worden geplaatst.  De oude stamp betonnen vloer van de deel wordt versterkt en krijgt met een extra laag schuimglas granulaat, een 100% recyclebaar restproduct als isolatie.

Centraal in de leefruimte is een ‘keuken-cockpit’ geplaatst. Dit lemen volume deelt en verbindt de verschillende sferen in de voormalige stal en voorziet in een extra studieruimte aan de vide. Alle nieuwe wanden en vloeren zijn opgebouwd en afgewerkt in hout. En oude elementen als een voederbak, koeienrekjes en stalraampjes krijgen een tweede leven.

Het omliggende erf en boomgaard worden klimaatadaptief ingericht zodat er een natuurerf ontstaat. Met fruit van de bomen, nestel en beschuttingsplekken en een verfrissende duik in de Kolk. Naast de zonnepanelen zal er warmteopwekking plaats vinden via aquathermie. In het naastgelegen Wiel bij ’t Zwaantje komt een warmtewisselaar te hangen, de bron voor de warmtepomp en de verwarming als ook koeling voor het huis. Blauwe energie uit de naastgelegen Kolk.

opdrachtgever
particulier

ontwerpteam
Johan Blokland, Dorota Ankowska, Martijn Kempkens, Klaas Tuin

Adviseurs
Annex –   Energie en biobased bouwen
ConStabiel – Constructie
Schimmel – aquathermie

aannemer
Rotsbouw

project
de Blauwe Deel, een biobased transformatie van de deel naar woning.

status
oplevering najaar 2025

Gerelateerde projecten

Park Brackenhof Nijmegen

Pius Woerden

Agnetenhof Nijmegen

Ingensch Erf Ingen