Gele Rijders Plein Arnhem

Wij zijn vereerd door de gemeente Arnhem te zijn geselecteerd voor het maken van een integrale visie voor het Gele Rijders Plein in Arnhem en het ontwerp voor de restauratie van de rijksmonumentale AKU-fontein. Om met de woorden van de gemeente te spreken: met een sterke visie en verrassende ideeën hebben wij onze kennis van de omgeving laten zien, zijn hierbij ingegaan op de essentie van de AKU-fontein en haar omgeving en hebben laten zien verbinding te willen creëren.

Het Gele Rijders Plein is in de afgelopen 60 jaar flink van gedaante veranderd. Waar eerst de auto regeerde is het plein nu een luwte gebied waar de voetganger en fietser de overhand hebben. Op deze veranderde context lijkt de AKU fontein niet ontworpen te zijn.

De ontwerpmaquettes uit de jaren ’60 tonen een 4-baans weg, parkeerterrein en tankstation op het plein. Zou dit de aanwezige muur als afscheiding tussen de fontein en het toenmalige autoverkeer verklaren? En is het kamerscherm bedoeld om het zichtte ontnemen op het parkeerterrein aan de achterzijde van het ensemble? Deze analyse doet wellicht geen recht aan het zorgvuldig ontworpen, nooit symmetrische ensemble. Het legt wel bloot waarom er jaren is gestoeid op het activeren van de tot rijksmonument bekroonde Agora.

Het Japanse Katsura Imperial Village is een belangrijke inspiratiebron geweest bij het ontwerp voor het ensemble. Een terugkerend begrip in de Japanse kunsten en architectuur is het beginsel ‘MA’ (negatieve ruimte), welke wordt omschreven als “een leegte vol mogelijkheden, een nog niet ingeloste belofte” en beschrijft de leegte als basis waar een object kan bestaan en betekenisvol wordt.

De leegte rondom de monumentale AKU fontein houdt een belofte in. Met het ontsluiten en inzetten van deze ‘negatieve’ ruimte is de functie van de AKU fontein als oriëntatiepunt langs het singelpark en schakel met de binnenstad te herstellen. Het Gele Rijders Plein krijgt hiermee zijn Agora terug die bijdraagt aan het activeren, stimuleren en versterken van ontmoeting in de luwte van de Arnhemse binnenstad.

opdrachtgever
Gemeente Arnhem

ontwerpteam
Bastiaan Buurman met Dorota Ankowska en Stephen McConnoll i.s.m. Rob Aben Landschapsarchitectuur

project
restauratie rijksmonumentale AKU-fontein en integrale visie Gele Rijders Plein

status
ontwerp

Gerelateerde projecten

De Reünie Veenendaal

Kapel Park Dekkerswald Groesbeek

Joseph Staete Veghel

Talis Vijverlaan Wijchen