Brede School Het Startblok Arnhem

De transformatie van drie afzonderlijke basisscholen naar één multifunctionele voorziening in de wijk de Laar-Oost te Arnhem, in opdracht van de gemeente. De Architect publiceert in september 2014 over het Startblok als één van de prototype verbouwmodellen in het artikel ‘De waarde van de school vergroten’.

Met een interactieve haalbaarheidsstudie qua programma, gebouwstructuur, financiën en uitstraling is in 2010 de basis gelegd voor een door de gebruikers, breed gedragen plan. Het nieuwbouw volume is zo geplaatst dat: de drie basisscholen onderling worden verbonden; er een sterkere uitstraling richting de Venlosingel wordt gerealiseerd; en dat de bestaande structuur en oriëntatie optimaal wordt aangevuld.

Het programma in de nieuwe en bestaande bebouwing draagt zorg voor ‘passend onderwijs’ , een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en multifunctioneel in te zetten ruimten voor wijkvoorzieningen. Lopend door het gebouw is er duidelijk zicht op de verschillende functies en vloeien oud en nieuw in elkaar over. In de gevel is een specifieke ontwerpoplossing bedacht. Door het toepassen van grote diepe nissen wordt de directe instraling van de zomerzon tegengegaan en krijgen alle gesloten deuren (zoals bergingdeuren en vluchtdeur slaapkamertjes) een natuurlijke positie in de gevel.

opdrachtgever
Gemeente Arnhem dienst MO

ontwerpteam
Johan Blokland met Christelle Oude Vrielink

project
1.160m² nieuwbouw, 3.375m² upgrading, tbv onderwijsruimte, kinderdagverblijf (Allio), buitenschoolse opvang en multifunctionele ruimte

status
opgeleverd zomer 2012

Gerelateerde projecten

't Erf Druten

Gashouderskwartier Arnhem

Bunschoterhof Ede

Plantsoensingel 's-Heerenberg