Woongebouw op kop Schuytgraaf

In de nieuwbouwwijk Schuytgraaf, Arnhem heeft opZoom op de noordelijke kop van veld 6 een woongebouw ontworpen met 52 sociale huurappartementen. De stedenbouwkundige randvoorwaarden voor deze locatie vereisten een markant, robuust, stedelijk kopgebouw wat fungeert als aankondiging van deze nieuwe wijk.

De smalle, wigvormige kavel vormde aanvankelijk een uitdaging om het gewenste aantal appartementen te huisvesten. Bovendien ligt het spoor op slechts 50 meter afstand ten oosten van de locatie, waardoor geluidsluwe buitenruimten aan die zijde niet mogelijk waren. Daarom zijn aan de spoorzijde tweekamerappartementen met Franse balkons gepositioneerd.
Aan west- en zuidzijde bevinden zich in totaal 40 driekamerappartementen met ruime balkons welke uitzicht bieden op een brede groene ecologische zone.

Het gebouw volgt de rooilijnen van de kavel. In de meest noordelijke punt begint het gebouw met een hoge, slanke, afgeschuinde kop van vijf bouwlagen. Het blok loopt aan de westzijde evenwijdig aan de groenzone en trapt daarbij in twee sprongen af naar drie lagen. Hierdoor sluit het gebouw qua maat en schaal aan bij de naastgelegen grondgebonden woningen. Vervolgens buigt het blok zich om richting het spoor en trapt daarbij vervolgens weer op naar vijf bouwlagen, eindigend in een tweede afgeschuinde kop. Hierin bevindt zich de hoofdentree met trap en liften.

De zandkleurige metselwerk buitengevels vormen een evenwichtig raster met daarin metselwerk accentvlakken en veelal grote puien. Diepe balkons aan de westzijde verspringen ten opzichte van elkaar en het kleurgebruik van kozijnen en balustraden is ingetogen, passend bij de baksteengevels en de landschappelijke omgeving. 

Rondom het gebouw loopt het ruige graslandschap over in een weelderige beplantingsstrook welke tegen de gevels aan groeit en waarin tevens de terrassen van de begane grond appartementen zijn opgenomen. Vanuit het noorden loopt het landschap met ruige grassen en meerstammige bomen tussen de twee gebouwkoppen door tot diep in het binnenhof. Ook zal het gehele gebouw worden voorzien van een groen dak.

opdrachtgever
Vivare en Veluwezoom Verkerk

ontwerpteam
Ronnie van den Wildenberg en Johan Blokland mmv Zoï Hesen

landschapsontwerp
Rob Aben

project
40 drie- en 12 tweekamerappartementen

status
in aanbouw, verwachte oplevering najaar 2023

Gerelateerde projecten

Torckdael Wageningen

TransZoom Arnhem

Diezerstraat Zwolle

De Stadstuin Nijmegen