Ronnie van den Wildenberg


projectarchitect
[email protected]
06-10931547

In 2003 studeerde Ronnie MSc. (1978) af aan de TU Delft met een ontwerp voor de nieuwbouw van de academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in het Paleiskwartier van ’s-Hertogenbosch. Sindsdien is hij bij diverse architectenbureaus in Nijmegen en Arnhem werkzaam geweest waar hij heeft gewerkt aan uiteenlopende ontwerpopgaven. De kennis en ervaring die Ronnie hierbij heeft opgedaan komen goed van pas bij opZoom architecten, waarvan hij al sinds de oprichting in 2012 deel uitmaakt.

Ronnie werkt veel samen met bouw- en ontwikkelpartijen, woningcorporaties en gemeenten aan uitbreidings- en verdichtingsopgaven. Bij uitbreiding gaat het om locaties, doorgaans aan de rand van een gemeente, waar een gloednieuwe woonbuurt of wijk moet verrijzen. Het woonconcept van de aannemer moet daarbij worden afgestemd op de stedenbouwkundige verkaveling en gestelde ruimtelijke kaders. Bij verdichtingsopgaven gaat het vaak juist om een vrijgekomen perceel midden in de stad waar bijvoorbeeld een woningcorporatie een intensief en gevarieerd woonprogramma voor verschillende doelgroepen wil huisvesten. Het omgaan met de bestaande context, parkeerproblematiek en communicatie met gebruikers en omwonenden maakt dit soort opgaven tot een mooie uitdaging welke Ronnie graag aangaat.

De laatste jaren is Ronnie zich steeds meer gaan interesseren in circulariteit en duurzaamheid. Meestal wordt in de bouwwereld vanuit een geconditioneerde respons gegrepen naar traditionele bouwmethoden, vaak met een beton- of staalconstructie. Terwijl met de huidige discussies over klimaat- en stikstofproblematiek een houten constructie misschien wel veel meer voor de hand ligt. In plaats van nieuwe deuren zou wellicht ook gedacht kunnen worden aan hergebruik van oude deuren. En wat gebeurt er eigenlijk met het gebouw aan het eind van zijn levensduur? Wordt het gesloopt, is het te demonteren en zijn onderdelen opnieuw te gebruiken? Of misschien kan een gebouw wel een nieuw leven krijgen middels transformatie? Het vergt veel inspanning en toewijding tijdens het ontwerpproces om deze opties te onderzoeken en uitwerken, maar dit verdient zich onderaan de streep terug. En de complexe puzzel die daarbij moet worden opgelost… is nou precies waar Ronnie enthousiast van wordt !

Terug

Projecten

Kopgebouw Schuytgraaf

Gashouderskwartier Arnhem

Columbuspoort Almere

’T Peske Tegelen