Overbos Arnhem

Overbos is gesitueerd in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Het project valt op door zijn bijzondere groene ligging en de rijke mix aan woningen. VanWonen heeft opZoom gevraagd voor het voorontwerp van de 53 woningen.

De locatie
Schuytgraaf, ook wel “Arnhem in de Betuwe” genoemd, ligt in de Overbetuwe ten zuidwesten van de binnenstad van Arnhem. De nieuwe wijk is vernoemd naar oude boerderij De Schutgraaf en bestaat uit 3 buurten: Schuytgraaf-Noord, Schuytgraaf-Centrum en Schuytgraaf-Zuid. Deze buurten bestaan weer uit velden met elk een eigen identiteit, een soort dorpjes ingebed in het bestaande Betuwse landschap. Overbos is gesitueerd in de buurt Schuytgraaf-Noord veld 3.

Stedenbouw en landschap
Overbos ligt centraal in veld 3, in een carrévormige stedenbouwkundige opzet. Aan de oostzijde ligt de Ruggengraat, de groene hoofdlaan van Schuytgraaf, de Grote Weide met populierenbos en het water. Aan de noordkant ligt een woonstraat met aangrenzend een groen en ruim opgezet nieuw boerenerf en aan de westzijde een park. De autoluwe groene wig loopt dwars door de wijk en verbindt het bos en het park. In Overbos woon je midden in het groen!

Architectuur
De architectuur aan de randen van het carré is hedendaags, robuust, stedelijk en zorgvuldig gedetailleerd. De variatie in woningindeling zorgt voor een afwisselend geheel. Het metselwerk is donker gemêleerd en de houten gevel met groene pergola’s bij de entree zorgen voor een warm welkom. De grote ramen verbinden de woningen met de groene omgeving en de hoge dakkapellen versterken dit en leggen accenten op belangrijke stedenbouwkundige plekken. De woningen aan het park zijn voorzien van groene, gevelbrede pergola’s. Zo ontstaan er beschutte zitjes aan het park.

De in grootte afwisselende woningen in het autoluwe hart van Overbos, de groene wig, zoeken het contrast op. Ze zijn speels, groen en licht. De sprong in de gevellijn maakt het geheel nonchalant en creëert ruimte voor de veranda’s. Deze maken integraal deel uit van het ontwerp en zijn een groen verlengstuk van de woonkamer. De eigenwijze Vlaamse gevels dragen bij aan het speelse karakter. Het beige-groen gemêleerde metselwerk en de voorvergrijsde houten gevelbekleding zijn licht van kleur en duurzaam.

Natuurinclusiviteit en biodiversiteit
Diverse maatregelen zijn genomen ter bevordering van de natuurinclusiviteit en biodiversiteit, zoals gevarieerde beplanting rondom de pergola’s en veranda’s, gemengde hagen in de voortuinen, sedum op platte daken, gevelgroen, nestkasten en insectenstenen. De combinatie van stedelijke en landschappelijke kwaliteiten maakt Overbos tot een geweldige groene en duurzame buurt.

opdrachtgever
VanWonen

ontwerpteam
Christelle Oude Vrielink-Sanfilippo, Marie-Jeanne Sas en Alissa Los mmv Maikel Zanfrisco, Klaas Tuin, Dorota Ankowska

project
53 koop- en huurwoningen

status
omgevingsvergunning 2023

Gerelateerde projecten

Nieuwmarkt Lichtenvoorde

In de Betouwstraat Nijmegen

Amaliahof Culemborg

Ridderstraat Culemborg